Historie van de Vechtvallei

De Vechtvallei bestaat al sinds 1972! We zijn trots op onze bijzondere geschiedenis! Door heel veel hard werken is hier een hele bijzondere en mooie plek ontstaan waar door de jaren heen mensen genieten, beleven en op adem komen.
Wist u dat deze gronden voor 1850 nog woest en ledig waren? Niets dan eikenbos, kreupelhout en heide. Een koopman uit Ommen zag er brood in. Hij kocht de grond en liet op de plaats waar nu de Ooievaar staat, een boerderij bouwen. Hij heeft het zelf niet mogen beleven, maar zijn vrouw en zoon zijn er komen wonen.  Zij verkochten het aan een familie Tempelman. Jaren is het in de familie gebleven. Erfuitbreidingen vonden plaats door het cultiveren van hectares heidenvelden. Als iemand dat cultiveerde, mocht je het hebben van de overheid! Met de hand werd zo meter voor meter omgespit.

Tijdens de oorlog werden in deze regio veel onderduikers opgevangen. Zo ook op dit erf. Niet in de boerderij, want er waren te veel kleine kinderen, met mogelijk losse lippen. Maar in de belt achter de oude kapschuur werd een onderduikershol gegraven. Inclusief een 25 lange ontsnappingstunnel in de richting van de Vecht, zo het nodig mocht zijn. In deze tunnel heeft een neergestorte RAF piloot enkele nachten doorgebracht. Deze heeft in Stegeren het luchtruim weer kunnen kiezen. Na de oorlog heeft het onderkomen nog enkele jaren dienst gedaan als opslag.

Gerrit Willem Hutten, de laatste erfopvolger, was het schamele boereninkomen zat. Hij nam de gronden over van zijn vader, maar had al een grondverzetbedrijf. Het huidige eetcafé bood eerdaags ruimte aan verschillende graafmachines. De raampartijen onder de veranda hebben nog de breedte van de oude garagedeuren.

Rond 1972 vond een grootschalige ruilverkaveling plaats in de regio waarin dhr. Bollemaat een sterk aanmoedigende rol had. Naar hem is de in de nabijheid gelegen fietstunnel vernoemd. Het erf had 13 hectare grond. Er werd 5 hectare in de onder de boeren te verdelen grond pot gedaan, maar dan moest de overgebleven 8 hectare wel de bestemming van een camping krijgen. En zo is het gegaan. Wel moesten de al aanwezige bosgordels bewaard blijven. Een camping was geboren! De eerste naam was de Hunneschans. Er zijn verschillende eeuwenoude zandwallen op de camping nog steeds in tact en daaromheen werd de naam Hunneschans bedacht.


Hunnen zijn reuzen zo u weet. Hunnebedden zijn even verderop in Drenthe te vinden. In 1980 werd de camping op een veiling gekocht door de familie Hakkers. Die hadden al camping De Kleine Belties. Maar meer zonen dan er van één camping konden leven. En dus kocht vader Hakkers een camping voor de andere zonen. Zij geven het erf de naam De Rheezerkamp. Later kocht familie Hakkers een derde camping De Klimberg. De Rheezerkamp is de naam van het gebied zoals dat op oude kaarten te vinden is.

In 2006 koopt Van de Berg de camping en noemt het de Vechtvallei. En zo is het gebleven! “Iedereen blij op de Vechtvallei” is vanaf 2019 de missie van Aaron en Annemarie die toen de camping gekocht hebben. Samen met hun medewerkers, zetten ze zich in om uw vakantie, zoverre het van hun afhangt, te laten slagen!

Caravan wit